همانگونه که مستحضرید شرکت های سهامی بر دو نوع است:
الف) شرکت سهامی عام ب) شرکت سهامی خاص
از آن جا که در شرکت های سهامی، سرمایه شرکت وثیقه ی طلب طلبکاران است و شخصیت شرکا در آن اهمیت ندارد و به عبارتی شرکت سرمایه نامیده می شوند نه شرکت شخص، آنچه که در شرکت سهامی وثیقه طلب بستانکاران شرکت است سرمایه شرکت میباشد نه شخصیت و اعتبار سهامداران شرکت، لذا نقل و انتقال سهام در آن آزادانه است. یعنی شریک می تواند در مواقع لزوم، با انتقال سهم خود از شرکت خارج شود. بنابراین، در شرکت های سهامی خاص، آزادی انتقال سهم، مورد قبول قرار گرفته است. اما به موجب ماده 41 ق.ت، مجمع عمومی یا مدیران شرکت می توانند این آزادی را محدود نمایند و شروطی را برای انتقال سهام قرار دهند. بدین ترتیب، چنانچه در اساسنامه شرکت سهامی خاص، شرطی مبنی بر منوط کردن انتقال سهام به تصمیم مجمع عمومی یا هیات مدیره وجود نداشته باشد، نقل و انتقال سهام کاملاً آزاد است. در صورتی که سهامداران دیگر با لحاظ محدودیت موجود موافق به انتقال سهام شریک خود نباشند شریک مورد نظر که قصد خروج از شرکت را دارد چاره ای جز توسل به راه های دیگر مانند درخواست انحلال شرکت با توجه به موارد مصرح در قانون تجارت ندارد.
مدارک لازم جهت نقل و انتقال سهام شرکت:
– کپی آگهی تاسیس
– کپی روزنامه رسمی تاسیس
– کپی شناسنامه و کارت ملی تمامی سهامداران فعلی و جدید
– کپی آگهی آخرین تغییرات(در صورت وجود تغییرات)
مراحل نقل و انتقال سهام در شرکت سهامی خاص:
نقل و انتقال سهام مستلزم تنظیم سند رسمی نیست اما در مقررات قانونی تشریفاتی برای انتقال سهام با نام قرار داده شده است. چنانچه این تشریفات در هنگام انتقال سهام رعایت نگردد، چنین انتقالی از نظر شرکت و اشخاص ثالث معتبر نیست.
برای نقل و انتقال در شرکت سهامی خاص، تمامی افراد واگذارکننده سهامی و گیرنده می بایست مالیات خود را به ادارات مربوطه پرداخت نمایند. با این اوصاف، مراحل نقل و انتقال در شرکت سهامی خاص عبارت است از:
– تنظیم صورتجلسه
– مراجعه ی واگذار کنندگان سهامی و گیرنده به اداره مالیاتی ممیز مالیاتی شرکت مربوطه
– پرداخت مالیات انتقال سهام و اخذ گواهی پرداخت مالیات
– ارایه ی مدارک ثبتی
– ارایه صورتجلسه انتقال سهام به اداره ثبت شرکت ها جهت ثبت در دفتر
در صورت تنظیم صورتجلسه و عدم همکاری انتقال دهنده جهت ثبت انتقال سهام در اداره ثبت شرکت ها منتقل علیه، میتواند ضمن مراجعه به دادگاه محل ثبت شرکت، از دادگاه صالح تقاضای الزام خوانده به انتقال سهام در اداره ثبت شرکتها را بنماید که نهایتاً پس از صدور رای دادگاه و اجراییه در صورت عدم اجرای حکم توسط محکوم علیه، انتقال سهام توسط واحد اجرای احکام مدنی با امضای نماینده دادستان انجام میگیرد.
در صورت نیاز به مشاوره در امور شر کت ها و انتقال سهام می توانید با دسترسی آسان به وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور شرکت ها جناب آقای احمدرضا فروزنده، سوالات حقوقی خود را مطرح کنید. برای ارتباط با موسسه وکالت ایشان از راه های های ارتباطی ذیل سایت، استفاده نمایید.